Sunday, August 30, 2009

NOTA PEP.ASAS USAHAWAN

Nota Pep. Asas Keusahawan

Soalan 1 - Terangkan konsep Keusahawanan dan definisai Usahawan
Menurut Schumpeter keusahawanan sebagai syarikat yg
melaksanakan kombinasi baru bagi
i. pembangunan produk dan perkhidmatan baru,
ii. sumber baru untuk bahan mentah,
iii. keadah baru,
iv. pengeluaran pasaran baru dan
v. orgnisasi berbentuk baru.
Cole mendefinasi keusahawanan sebagai aktiviti yg mendatangkan manafaat melalui pembangunan perniagaan yg berorientasikan keuntungan.

Aspek asas keusahawanan:
1.Melibatkan proses penciptaan yang hasilnya mewujudkan manafaat yang baru.
2.Penekanan kpd kreativiti dlm mengolah sumber syarikat.
3.Mahu meningkatkan kesejahteraan

Soalan 2 - Nyatakan Sumber modal untuk memulakan aktiviti seorang usahawan.

a.Pembiayaan modal ekuiti
• Simpanan peribadi
• Kawan-kawan dan saudara-mara
• Pelabur persendirian lain

b.Pembiayaan modal hutang
i. Pembekal dan peminjam berasaskan aset sebagai sumber pembiayaan
• Kredit perdagangan
• Pinjaman pembelian peralatan dan sewa pajak peralatan
ii. Bank perdagangan dan bank saudagar
• Jenis pinjaman bank
• Kriteria pemberian pinjaman
• Panduan untuk membuat pinjaman
iii.Agensi-agensi kerajaan yang memberikan sumber pembiayaan kewangan
iv.Sumber pembiayaan kewangan lain
• Perbadanan besar
• Firma-firma modal teroka
• Jualan saham
Soalan 3. Nyatakan jenis-jenis Francais

i. Bentuk perniagaan francais
ii. Pemegang francais berformat
iii. Francais pengilangan produk
iv. Lesen bertanda dagang/ jenama
v. Francais wakil pengedar
vi. Penganjur

Soalan 4.Nyatakan kebaikan dan kelemahan Francais

Kebaikan perniagaan francais kpd francais
i. Produk/perkhidmatan yg punyai kelebihan kompetitif
ii. Pengalaman lalu bukan satu keutaman
iii. Keperluan modal yg tidak membebankan
iv. Kurang persaiangan dlm perniagan
v. Meningkatkan kadar kejayaan
Kebaikan perniagaan francais kpd francaisor
i. Perluas jariangan perniagan dgn cepat
ii. Mendapat kelebihan dp dorongan kejayaan yg tinggi di kalangan francais
iii. Pengagihan kuasa
iv. Meningkatkan daya saing
Kelemahan perniagaan francais kpd francais
i. Perniagaan dibawah kawalan franchisor
ii. Kongsi imej buruk
iii. Bebanan bayaran perkhidmatan pengurusan
iv. Tahap pengbolehsuaian yg rendah
v. Tidak punyai kekuatan kepelbagaian dlm perniagaan
Kelemahan perniagaan francais kpd francaisor
i. Francis bukan pekerja syarikat
ii. Percanggahan objektif
iii. Pemilihan farancis yg x sesuai
iv. Mudah terdedah kpd saingan.

Soalan 5. Senaraikan faktor-faktor Yang Dipertimbangkan Apabila Memulakan Perniagaan

i.Modal
modal cukup- bergantung kepada saiz dan jenis perniagaan, lokasi perniagaan, dan jumlah kredit yang hendak diberikan kepada para pelanggan.-boleh datang daripada simpanan sendiri atau pinjaman daripada sahabat handai atau sanak saudara ataupun dari bank.

ii.Lokasi (Tempat Perniagaan)
lokasi yang strategik -tempat yang mempunyai daya kuasa beli yang tinggi dan kurang persaingan.

iii.Jenis dan saiz perniagaan
menentukan jenis dan saiz perniagaan- Jenis perniagaan bersesuaian dengan kebolehan, pengetahuan dan pengalamannya.
Saiz perniagaan hendaklah juga bersesuaian dengan modal yang ada, kebolehan, pengalaman dan pengetahuan untuk mengawal dan mengurus perniagaan itu

iv.Persaingan
persaingan yang akan dihadapinya. -mengenal pasti pesaing-pesaing, bilangannya, saiz perniagaan mereka, kekuatan dan kelemahan mereka dan sambutan para pelanggan terhadap perniagaan mereka.

v.Undang-undang dan peraturan
mesti mengetahui undang-undang, peraturan-peraturan serta akta-akta yang mengawal perjalanan perniagaan dalam negara kita agar tidak melanggar undang-undang, peraturan, atau akta yang boleh menghalang perjalanan perniagaan.

vi.Sumber bekalan
perlu mengetahui tempat-tempat di mana ia mendapat bekalan barang-barang dengan seberapa murah dan mudah.
Usahawan harus tahu pembekal mana yang dapat menawarkan diskaun dan kredit yang lebih baik.



Soalan 6. Nyatakan strategi memulakan Perniagaan

Langkah-langkah yang Perlu Diambil Sebelum Memulakan Perniagaan
i. Menyediakan satu rancangan perniagaan
ii. Berunding dengan pakar runding perniagaan
iii. Membuat keputusan tentang entiti perniagaan
iv. Memilih jenis sumber kewangan
v. Memilih lokasi perniagaan
vi. Mencari idea perniagaan

Soalan 7 – Senaraikan ciri-ciri usahawan berjaya

i. Dorongan ke arah kejayaan – ada semangat &keupayaan
maju.
ii. Mengambil risiko yg diperhitungkan – makin tinggi risiko;
makin besar untung.
iii. Personaliti baik – rajin, tekun, berazam dan tabah.
iv. Berinisiatif &bertanggungjawab – terhadap perkara yg
diamanahkan dgn ciri-ciri positif dlm diri.
v. Keyakinan terhadap kebolehan diri
vi. Menitikberat mutu kerja yg tinggi.
vii. Kebolehan membuat keputusan – tepat dlm semua keadaan
viii. Menggunakan strategi-strategi pengaruh – utk
mempengaruhi, memujuk,menyakinkan demi kecekapan
rangkaian.
ix. Dapat lihat peluang
x. Mempunyai maklumat dan visi
xi. Kreatif dan inovatif

Soalan 8 – Kenapa nak jadi usahawan
i. Minat & kepuasan
ii. Pencapaian matlamat – nak kaya ke
iii. Status
iv. Keselamatan
v. Kuasa

Soalan 9 – Senaraikan 4 komponen penting di dalam proses kreatif.

i. Pengumpulan pengetahuan / latarbelakang
Siasat&kumpul matlumat dgn baca,bincang,bengkel
ii. Proses inkubasi
Rehatkan minda&lakukan aktiviti yg x berkaitan
iii. Pengalaman idea
mendapatkan idea&jalan penyelesaian (eureka)
iv. Penilaian dan pelaksanaan
mengenalpasti idea yg boleh dilaksanakan.

Soalan 10 – Nyatakan 2 bentuk persekitaran yang mempengaruhi bidang keusahawanan.

a.LUARAN
i. Makro - ekonomi
- Politik & Undang-undang
- Sosio-Budaya
- Teknologi

ii. Mikro - Pelanggan
-Pembekal
- kerajaan&agensi
- intitusi kewangan
- pesaing
- NGO
b.DALAMAN
i. Cara perniagaan beroperasi
ii. Norma-norma yg pengaruh budaya
iii. Sumber - kewangan, fizikal, manusia, Tekonologi, Reputasi
dan organisasi


Soalan 11 – Mengapakah rancangan perniagaan sangat penting.

Rancangan Perniagaan ialah alat berkesan utk meng-organisasikan matlamat dan objektif mereka utk menjelaskan seluas mungkin sesuatu perniagaan itu beroperasi.

Rancangan perniagaan penting kerana:-
i. menentukan tahap kejayaan
ii. mengenalpasti masalah yg berpotensi
iii. mencari jalan penyelesaian tanpa alami kesan sejagat
iv. menetapkan fokus terhadap objektif-objektifnya
v. sebagai tanda aras kedua-dua pencapaian matlamat dan
masalah yg memerlukan penambahbaikkan.
vi. Dokumen tugasan utk menilai semula kemajuan dan
matlamat perniagaan masa depan
vii. Mengurangkan kelemahan dan kegagalan.
viii.Mencari sumber kewangan atau pelabur luar
ix. Untuk menilai potensi sesuatu perniagaan
x. Mencari dana yg diperlukan dan bagaimana pembayaran
balik dana dilakukan.

Soalan 12 – Senaraikan bentuk-bentuk perniagaan.

i. Perniagaan milik tunggal
ii. Perniagaan berkongsi
iii. Syarikat Terhad
iv. Syarikat Sendirian Berhad
v. Syarikat Awam Berhad
vi. Membeli dan ambilalih perniagaan sedia ada
vii. Membeli perniagaan Francais

Soalan 13 – Nyatakan kelebihan dan kekurangan perniagaan berkongsi.

a.Kelebihan
i. > mudah dan murah didaftar berbanding syarikat. X banyak prosedur dan kehendak perundangan.
ii. Sumber modal lebih banyak krn boleh tambah bilangan ahli dan modalnya sekali.
iii. Tanggungjawab dan beban tugas boleh diagih di antara ahli ini boleh dilanjutkan kepada kongsi idea dan kemahiran.
iv. Hubungan di antara sumbangan ahli dan ganjaran dapat dilihat jelas.

b.Kekurangan
i. Kongsi niaga maka kongsi risiko, kesilapan dan tindakan undang-undang.
ii. Keuntungan kena bagi 2 atau 3atau 67
iii. Kesenimbungan terhad jika rakan kongsi mati
iv. Potensi berlaku konflik dgn rakan kongsi tinggi


Soalan 14 – Nyatakan Kekuatan dan kelemahan perniagaan keluarga.

Kekuatan Kelemahan
1.semangat kekitaan spt. Ilmu 1.Terlalu rigid dan sukar
fleksibel,keputusan cepat, buat perubahan ke atas
maruah dan kepercayaan cara/kaedah
2.Perspektif jangkapanjang 2.Pengurusan pengganti-
an memecahbelahkan
hubungan keluarga .
3.Bersedia berkorban masa susah 3.Isu emosi ganggu
Perniagaan.
4.Kurang birokrasi dan fleksibel 4.Tiada ketua pemimpin
5.Sumber kewangan mudah 5.Struktur x jelas, pem-
bahagian kerja kabur.
6.Sumber manusia – mudah dida- 6.Cabaran niaga
pati asal minat. i.susah buat p’baharuan
ii.susah alih pewaris
iii.Modal j/panjang
sukar.
7.Sumber syarikat – Budaya keluarga 7.Sis ganjaran lemah
Budaya syarikat. Ok keluarga ok
Syarikat.
8.Bebas bertindak,berdikari dan 8.Kepimpinan- x lebih
berkuasa kawal niaga. Kuasa, semua sama
9.Memperbaiki hubungan kelurga 9.Nepotisme –pilih
Kasihdgn utamakan
Keluarga dan sukar tarik
Pengurusan professional
10.Pengasuhan ahli keluarga yg muda 10.Ketangangan kewang
an dgn ambikesempatan


Soalan 15 – Nyatakan kaedah-kaedah untuk ke pasaran antarabangsa.

a.PENGEKSPORTAN
i. Eksport tak langsuang ( guna ejen )
ii. Eksport langsung ( usahawan kendali sendiri )

b.USAHASAMA- 2 atau 3 firma bergabung

c.PELESENAN – beri hak dan lesen kpd firma luar negeri dgn balasan royaliti.

d.FRANCIS – perjanjian yg benarkan penjualan atau pengeluaran dgn guna nama, tanda niaga atau hakcipta.

e.PERDAGANGAN BALAS- eksport satu produk dibayar dgn import satu produk dari firma sama di luar negeri dgn kaedah barter, belian bebas,pampasan dan offset.

1 comment:

akula said...

Salam...
Jadi mahasisiwa..? bagus 3x, ana punya mem pun jadi 'mahasiswa' juga. pedih mata ana, x tido mlm jg anak...
Soalan bocor ni.. no komen..bila ada satu/dua patah perkataan x sama..itu x bocor..(depa kata).

Satu lg ana dok perati..cg2 ni nk nama sekolah msg2 hebat dan gah..jd mcm2 cara lah di buat termasuk 'soalan yang ter...' tp set2 sekolah menengah..gentelmen...depa bleh jwb ke x boleh ke...lantak..depa punya masa depan..jd depa fikir2 sendiri la... TIMA KASIH !!!